top of page
  • Petter Løken

Trenger du IT-leverandøren din?

Når bedriftens applikasjoner er skybaserte, forsvinner behovet for egen installasjon, oppgraderinger, back-up og drift av servere, nettverk og applikasjoner. Da trenger du heller ikke leverandører som tilbyr slike tjenester. Er IT-leverandøren din blant disse?Jeg har vært heldig å bli kjent med mange flinke IT fagfolk gjennom årenes løp. De fleste har meget god kompetanse på IT-infrastruktur og drift, eller har spesialisert seg på prosjektleveranser og oppgraderinger av forskjellige forretningsapplikasjoner. Dyktige fagfolk, med lang erfaring.


IT-leverandører med gårsdagens tjenester

Ser man på den norske IT-bransjen i dag, så har brorparten av dagens IT-leverandører basert sin egen forretningsvirksomhet på akkurat denne type kompetanse. De er driftsleverandører, systemintegratører og applikasjonsforhandlere.


Men nå har disse leverandørene fått en helt ny type konkurrent. Nei, jeg tenker ikke på nye internasjonale aktører som også leverer slike tjenester. Trusselen kommer som en følge av den teknologiske utviklingen. For nå blir nemlig alle applikasjoner utviklet for internett, dvs de blir nettbaserte. På fagspråket kalt SaaS (Software as a Service) eller «cloud native».


Når applikasjonen er skybasert så er drift og oppgraderinger allerede inkludert i lisensen. Alt er priset som abonnementstjenester, pr. bruker pr. måned, og levert fra applikasjonsleverandørene selv – direkte over internett. Det betyr at du ikke lenger trenger driftsleverandører og applikasjonsforhandlere som har spesialisert seg på back-up, drift og oppgraderinger.


Alle applikasjoner blir skybaserte

Applikasjoner før SaaS krevde installasjon på egne servere, enten i kundens lokaler (kalt «on premise») eller i et datasenter hos en driftsleverandør (også kjent som ASP, hosting eller norske «skytjenester»).

Slike IT-løsninger betydde at du betalte for all IT-infrastrukturen. Enten kjøpte du alt IT-utstyret selv (servere, nettverk og tilhørende lisenser) eller betalte leie til en driftsleverandør for bruk av IT-infrastrukturen i deres datasenter.


Applikasjonslisensene kom naturligvis i tillegg. Det samme gjaldt installasjon, oppgraderinger og feilrettinger. God forretning for alle involverte IT-leverandører.


Mange virksomheter i Norge bruker fortsatt slike gammeldagse versjoner av applikasjonene på jobben, fra kontorstøtte (mail, ms office, etc) til kundepleie/CRM, økonomi, logistikk og andre forretningsapplikasjoner.


De aller fleste applikasjoner tilbys allerede nå som skyversjoner (SaaS). Det er uansett en bedre og mer brukervennlig løsning for deg og dine medarbeidere. Og dessuten vesentlig rimeligere. Virksomheter som bruker skyversjoner av sine applikasjoner kan nemlig halverere de totale IT-kostnadene.

Comments


bottom of page