Dette innlegget ble opprinnelig publisert på azets.no 29. november 2017
Vurderer du en skyløsning? «Alle» i IT-bransjen snakker om fordelene ved bruk av nettsky eller skytjenester. Men hvordan finner du ut om bruk av slike løsninger virkelig lønner seg for din bedrift? Her er vår oppskrift.
1. Få på plass en definisjon som ikke krever egen forklaring fra en teknolog.
2. Basert på denne definisjonen; skaff en oversikt over skyløsninger som er relevante for din virksomhet.
3. Gjør en sammenlikning av din IT-nåsituasjon med det beste alternativet i skyen.
Hva er egentlig en skyløsning?
Det store spørsmålet som mange sliter med å svare på. Dessverre er de fleste definisjoner tekniske, utarbeidet av teknologer, for teknologer. De er ikke spesielt relevante for beslutningstakere som først og fremst ønsker å vite hvordan slike løsninger kan effektivisere sin egen virksomhet, og hvor mye det egentlig koster. Det beste er å benytte en så enkel og bred definisjon som mulig.
Her er en grei definisjon vi pleier å bruke selv:
Skytjenester, nettsky, cloud computing eller cloud er ulike navn på IT-tjenester levert via internett. Punktum.
Ok, da er definisjonen på plass. La oss se nærmere på hva som slags skyløsninger som finnes der ute.
Skyløsninger for bedrifter
Skyløsninger i bedriftsmarkedet kan i realiteten deles inn i to hovedgrupper.
Hovedgruppe A: Skyløsninger som også inkluderer applikasjonene du trenger i din bedrift (MS office, mail, økonomi/ERP, crm og så videre). |
Hovedgruppe B: Alt annet, det vil si alle andre IT-tjenester som leveres via internett. De aller fleste av disse representerer forskjellige skybaserte byggeklosser som brukes av aktører i IT-bransjen, fra infrastruktur (servere, nettverk, lagring) til plattformer og verktøy for de som driver med applikasjon- og programvareutvikling. Skytjenester i denne hovedgruppen kan også være aktuelle for selskaper som har eget datasenter eller serverpark og som ønsker å flytte hele eller deler av dette ut i skyen. I hovedgruppe B florerer tekniske begreper som IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service), private cloud, hybrid cloud, cloud storage, og så videre. Disse skytjenestene er først og fremst de store IT-gigantenes arena som domineres av en håndfull IT-leverandører, deriblant Amazon, Microsoft og Google. De har gjort investeringer i milliardklassen med hypermoderne datasentre og skaleringsmuligheter for sine skytjenester som norske datasenterleverandører bare kan drømme om. For de aller fleste virksomheter vil imidlertid skyløsninger være ensbetydende med de du finner i hovedgruppe A, altså de som også omfatter applikasjoner. Det er applikasjoner du og dine ansatte bruker hver eneste dag. Hva slags underliggende infrastruktur er mindre viktig, så lenge applikasjonene virker som de skal og du har full tilgang til applikasjoner og egne data via internett uansett sted, tid og enhet (PC/Mac, nettbrett eller mobil). |
La oss se nærmere på skyløsningene i hovedgruppe A.
Hovedgruppe A: Skyløsning #1 (“ASP” eller “hosting”)
ASP (Application Solution Provider) så dagens lys for nesten 20 år siden, så dette er ikke noe nytt. Løsningen innebærer at bedriften din inngår en forpliktende leieavtale med en IT-drift leverandør.
Driftsleverandøren installerer og drifter dine applikasjoner i sitt eget datasenter og tilbyr tilgang og bruk av disse applikasjonene i form av en leiebasert tjeneste til deg, som regel til en pris pr. bruker pr. måned.
Applikasjonslisensene, samt oppgraderinger og tilhørende konsulentkostnader fra driftsleverandør og applikasjonsforhandler, kommer i tillegg. Hvis en IT-leverandør sier de kan tilby nettsky løsninger fra sitt eget datasenter, så er det asp eller hosting de egentlig snakker om.
Fordeler: Bedre fokus på egen virksomhet. Du trenger ikke egne it-ansatte med serverkompetanse samt innkjøp av servere og annen it-infrastruktur for å bruke applikasjonene bedriften din trenger.
Ulemper: Dyrt! Du betaler i realiteten for leie av servere, nettverk og annen IT-infrastruktur hos ekstern driftsleverandør (ofte bakt inn i leieavtalen som del av “drift”). ASP leveranser er ofte synonymt med lange bindingstider (kontrakter som regel fra 1 til 5 år). Selve IT-løsningen er gammeldags og lite brukervennlig (krever pålogging via driftsleverandørens datasenter, ofte med behov for ekstra programvare, såkalt vpn e.l.). Applikasjonene som benyttes er heller ikke klargjort for internett.
Hovedgruppe A: Skyløsning #2 (“SaaS”)
Software as a Service (SaaS) er applikasjoner som er spesielt utviklet for internett. Dette er samme type applikasjoner du bruker til daglig i din egen virksomhet (MS Office, e-post, økonomi/ERP og så videre). Disse applikasjonene «lever på nettet» og krever ingen ekstra programvare eller tilpasninger for å fungere over internett. Brukere logger seg på applikasjonene via en nettleser, på samme måte du og jeg gjør når vi logger oss på Facebook, nettbanken og liknende applikasjoner vi bruker utenom jobben.
Fordeler: Applikasjonene leveres som tjenester fra nettet (abonnement), direkte fra applikasjonsleverandøren, til en fast pris pr. måned. Oppgraderinger og back-up er inkludert. Ingen servere, nettverk, installasjoner, oppgraderinger, backup eller dyre konsulenttimer. Du trenger heller ingen driftsleverandør eller konsulenter som har spesialisert seg på installasjoner, oppgraderinger og serverdrift. Bedrifter som tar i bruk slike skytjenester kan oppnå en reduksjon på 50 prosent, eller mer, av sine totale IT-kostnader sammenliknet med dagens alternativer.
Ulemper: Det er vanskelig å finne ulemper ved bruk av slike skyløsninger. De er enklere i bruk, mer tilgjengelig og alltid oppdatert med siste versjon. Og de vil redusere IT-kostnadene dine, og det ganske betydelig. Selv om de fleste IT-leverandører allerede tilbyr SaaS versjoner av sine applikasjoner så er slike skyløsninger ikke så godt kjent blant norske bedriftsledere ennå. Det er synd, for her er det mye å spare. Det er også den eneste ulempen pr. dato.
Hva er best? Din nåværende it-løsning eller det beste alternativet for skytjeneste?
Den økonomiske øvelsen er enkel.
Gjør en gjennomgang av IT-kostnadene du har i dag (få med alt).
Sjekk om applikasjonene dere bruker i nåværende IT-løsning finnes i SaaS-versjon, eller om det er andre SaaS-applikasjoner som understøtter arbeidsprosessene på samme måte (eller bedre). Legg sammen. Dette erstatter lisenser og driftsleverandørkostnader i nåværende løsning (asp eller hosting). Alternativt vil dette erstatte lisenser, IT-infrastruktur og lønnskostnadene til egne IT-ansatte hvis dere ikke bruker skyløsning i dag og har all IT i eget hus (egen serverpark/datasenter).
Gjør en sammenlikning for å se hvilken IT-løsning som er best, og billigst.
Comments