top of page
  • Petter Løken

Pass opp for svindyre nettsky tilbudDe aller fleste IT-leverandør bruker ordene «nettsky» eller «sky» i markedsføringen av sine tjenester i disse dager. Men vær på vakt! Mange leverandører har nemlig børstet støv av eldgamle IT-løsninger og pakket det inn som moderne og fleksible nettsky løsninger. Som andre nettsky tjenester, kan disse IT-løsningene også leveres som tjenester via internett. Men der stopper likheten

.

Disse tjenestene er nemlig ikke bare gammeldagse og lite brukervennlige. De er også mye dyrere.


Nettsky. Gammelt nytt? Skytjenester, nettsky, cloud computing eller cloud er en samlebetegnelse på ulike typer IT-tjenester som leveres via internett. For de fleste oppfattes dette som moderne og fleksible løsninger. De er som regel også mye billigere enn alternative IT-leveranser, i hvert fall hvis man ser på de totale IT-kostnadene.


Men IT levert som tjeneste over internett er ikke noe nytt. Flere IT-leverandører har tilbudt slike tjenester til norske virksomheter i snart 20 år. Men da ble det kalt «hosting» eller «ASP» tjenester. Gamle IT-løsninger, som nå er pakket inn i nye og mer tidsriktige begreper. Men de blir ikke nyere, eller billigere, av den grunn.


Men hva er egentlig forskjellen og hvorfor er slike gamle IT-løsninger nødvendigvis så mye dyrere? Dette er jo uansett IT-tjenester som leveres via internett.


Du betaler for masse du egentlig ikke trenger

Hovedårsaken ligger hos applikasjonene som du og dine ansatte trenger for å gjøre jobben. Alt fra e-post, dokumentbehandling og kundeoppfølging til økonomi, produksjon, logistikk og andre forretningsapplikasjoner.


Noen av de applikasjonene som brukes i markedet i dag ble opprinnelig designet og utviklet før internett ble allemannseie. Slike applikasjoner er basert på gammeldags teknologi som krever installasjon på en egen server, enten i bedriftens egne lokaler eller i et datasenter hos en tredjeparts it-leverandør. Dette er leverandører med eget datasenter som har spesialisert seg på serverdrift og nettverk.


Alt dette koster, naturligvis. Og du får regningen. Her er noe av hva du betaler for, i tillegg til selve applikasjonslisensene:

  1. Installasjon av applikasjonene på en eller flere servere i datasenter, med tilhørende nettverk og annen systemprogramvare.

  2. Drift og vedlikehold av IT-løsningen i datasenteret.

  3. Reglemessige oppgraderinger av applikasjonen. Dette krever som regel en koordinert innsats som involverer både forhandler av applikasjonen + driftsleverandør. Enten får du regning fra begge to, eller samlet regning fra en av dem.

  4. Back-up av data på server og annen relevant it-infrastruktur.

Høres kjent ut? Alt punktene over er i realiteten IT-infrastruktur og tilhørende konsulentarbeid som kreves for at du og dine ansatte skal få tilgang til, og bruke, disse applikasjonene. Og hvis du regner på det, så ser du at dette alene koster mer enn applikasjonslisensene, som regel mye mer. I tillegg må du naturligvis også betale for selve applikasjonene (egne lisenskostnader).


Nå tilbyr applikasjonsleverandøren «alt» Applikasjoner som er utviklet basert på internett teknologi er annerledes, på flere områder. Den største endringen merker du på lommeboken din. For nå inkluderer applikasjonsleverandøren også drift, oppgraderinger og back-up som en del av sin applikasjonsløsning. I realiteten har de kuttet ut behovet for driftsleverandører og deres datasentre.


Isteden tilbyr de alt til deg og dine ansatte, sluttbrukerne. Direkte over internett. På samme måte som du som privatperson bruker Facebook, LinkedIn, Spotify eller liknende internett tjenester. Bedriften din betaler for et abonnement og så har du og dine ansatte tilgang til applikasjonen direkte fra en hvilken som helst nettleser.


Ingen upfront betaling, installasjon, oppgraderinger eller back-up. Alt er inkludert. Noen sier dette er ekte skytjenester. Vi kaller det en meget god deal. Applikasjonsleverandøren kutter ut mellomleddet og alle som livnærer seg på disse gammeldagse IT-løsningene, selv om de kaller sine tjenester «asp», «hosting» eller «nettsky». De har uansett blitt overflødige.


Alle applikasjoner blir skytjenester Den gode nyheten er at det allerede finnes skybaserte applikasjoner for de aller fleste bedrifter og deres behov. Og de leverandørene som ikke tilbyr sin applikasjon som en skytjeneste i dag, har planlagt når de skal lansere dette. Det må de nemlig for å overleve på sikt.


Nettsky tjenester vokser allerede i rekordfart, drevet av brukere som ønsker seg billigere og bedre tjenester..

bottom of page