top of page
  • Petter Løken

Det finnes egentlig bare en nettsky«Alle» i IT-bransjen tilbyr skytjenester i en eller annen form i disse dager. Norsk sky, hybrid sky, privat sky, offentlig sky, plattform sky, infrastruktur sky, programvare sky. Bare for å nevne noen. Men for de aller fleste av oss er det bare en type nettsky som gjelder. Det er den beste, enkleste, og utvilsomt den klart billigste.


Gamle nettsky løsninger

Nettsky er ikke noe nytt, selv om det kanskje kan virke sånn. Helt siden 1997 har det vært mulig å flytte hele bedriftens IT-løsning «ut i skyen» og la en ekstern IT-leverandør ta hånd om alt sammen. I praktisk betyr det at IT-leverandøren installerer bedriftens applikasjoner på egne servere i datasenteret sitt og gjør disse tilgjengelige til kunden via internett.


Brukeropplevelsen var ikke den beste og var veldig tungvint og gammeldags sammenliknet med dagens konsument-baserte skyløsninger som Facebook og Google.


En slik IT outsourcing var som regel ikke billigere enn å drifte IT-løsningen i eget hus, med egne IT-ansatte. Faktisk ble det noen ganger dyrere hvis man virkelig regnet på de totale IT-kostnadene. Men mange syntes det var bedre å overlate dette til andre som hadde IT-drift som spesialitet.


Denne type leveranse ble i sin tid kalt ASP (Application Service Provider). I dag er det nesten ingen som bruker det begrepet lenger. Det er gått ut på dato, nå er det nettsky som gjelder. Samme gamle tjenesten, men navnet er nytt.


Nettsky i dag

Spol frem til i dag. Fremdeles er ASP i bruk hos enkelte norske bedrifter, selv om teknologien og leveransen er utdatert. Men det har skjedd mye siden 1997. Ny teknologi, hypermoderne globale datasentre, dynamiske tjenester og nye forretningsmodeller. Dagens nettskyløsninger inngår i en eller flere av følgende grupperinger:

  1. IaaS (Infrastructure As A Service). Nettsky løsninger for de som jobber med IT-infrastruktur (servere, nettverk, etc)

  2. PaaS (Platform as a Service). Nettsky løsninger for de som utvikler applikasjoner og annen programvare

  3. SaaS (Software as a Service). Nettsky løsninger for alle oss andre. Dette er applikasjoner som lever på nettet og som er utviklet spesielt for internett bruk.

De to første (IaaS og PaaS) er myntet på de som jobber med IT infrastruktur og applikasjonsutvikling. Så fremt du ikke jobber i IT-bransjen eller har en spesiell interesse for applikasjonsutvikling eller servere og datanettverk, så er dette sannsynligvis ikke relevant for deg og din bedrift.


Alle virksomheter i dag trenger applikasjoner som kan understøtte deres forretning på best mulig måte. Kontorstøtte-, økonomi-, bransje- og fagapplikasjoner. Applikasjoner som du og dine ansatte bruker hver eneste dag. Den beste og mest kostnadseffektive IT-løsningen oppnår du når disse applikasjonene «lever i skyen», dvs de er SaaS baserte.


IaaS og PaaS er nettsky for IT bransjen. SaaS er nettsky for resten av oss, applikasjoner utviklet for internett og som lever på nettet.


Selv om SaaS er størst og har sterkest vekst av alle nettskyalternativene, så er det først og fremst IaaS og PaaS løsninger som får mest omtale i norske og internasjonale medier. Men det er kanskje ikke så rart siden dette er hovedarenaen til de virkelig store IT aktørene som Microsoft, Google, IBM og Amazon. De har bygget hypermoderne datasentre med aller siste skrik på server- og nettverksfronten, og bruker milliarder av dollar på å bli størst, og billigst.


For store internasjonale selskaper med egne datasentre er dette første steg på veien til skyen. De kvitter seg med sin egen serverpark og flytter alt til en av disse hypermoderne datasentrene isteden. Men dette er kun første steg på veien til det endelige målet, nemlig å erstatte alle de gammeldagse applikasjonene med ekte nettsky utgaver, SaaS. Når alt er SaaS basert, vil de totale IT-kostnadene også bli dramatisk redusert.


Her i Norge har vi eksempler på virksomheter som kan halvere IT-kostnadene sine ved bytte til slike skyløsninger. For i en SaaS verden er drift, back-up, oppgraderinger og oppetidsgarantier allerede inkludert i abonnementet fra applikasjonsleverandørene selv.


Det betyr at virksomhetene kan kvitte seg med all IT infrastruktur og tilhørende driftsbehov, enten maskinparken befinner seg i egne lokaler eller inngår i et datasenter hos en ekstern IT-leverandør som en leieordning.

De færreste norske virksomheter har store, egne datasentre med hundrevis av servere og applikasjoner. Det gjør valget enklere. De trenger ikke gå veien via et eksternt datasenter først, men kan velge å ta i bruk SaaS versjoner av applikasjonene sine med en gang. Enten SaaS versjoner fra de samme applikasjonsleverandørene de bruker i dag, eller fra en av deres konkurrenter. Her er det allerede mange å velge mellom, uansett bedriftsstørrelse og bransje.


SaaS er kongen

Når det gjelder nettsky, så er SaaS allerede kongen på haugen. Applikasjoner utviklet for internett vokser nemlig med rekordfart. I følge en nylig undersøkelse fra den globale nettverksgiganten Cisco så er 45 % av alle nettsky implementasjoner i dag SaaS baserte, sammenliknet med 42 % for IaaS og 13 % for PaaS. I 2019 vil tallene være 59 % (SaaS), 28 % (IaaS) og 11 % (PaaS).


I løpet av de siste årene har vi snakket med hundrevis av ledere og IT-ansvarlige i norske virksomheter. De færreste kjenner til denne sterke SaaS utviklingen eller hvordan de, med relative enkle grep, kan redusere sine totale IT-kostnader. Samtidig er det svært stor nettsky forvirring blant norske ledere. Hva nettsky er, hvem som tilbyr hva, og hvordan nettsky bruk vil påvirke forretningen og de ansatte.


Dessverre har vi som jobber i IT-bransjen en stor del av skylden for dette. I vår iver etter å fortelle om nettskyen fortreffeligheter, blir de forretningsmessige og økonomiske fordelene ofte nedprioritert. Isteden fokuseres det på tekniske muligheter, hvilket datasenter som tilbyr de beste «nettsky» løsningene, og hvordan du kan få «alle skytjenester» fra en og samme IT-leverandør.


Det er ikke bare feil, men heller ikke spesielt relevant. Som leder trenger du svar på om bruk av IT i skyen kan bidra til å understøtte dine forretningsprosesser og nå dine mål. Hvis din IT-leverandør ikke kan hjelpe deg med dette, så er det kanskje på tide å vurdere noen andre?


De aller fleste applikasjoner, uansett kompleksitet og bransje, vil være SaaS baserte innen 2018. Det gjelder også de applikasjonene du og din bedrift bruker i dag. Sannsynligvis er disse applikasjonene tilgjengelige i SaaS versjoner allerede. Det er noe du burde ta hensyn til hvis du ønsker en vurdering av nåværende IT-løsning for å få en bedre, og mer lønnsom, IT-hverdag for deg og dine ansatte.


Over the past several years, the software industry has been shifting to a cloud-first (SaaS) development and deployment model. By 2018, most software vendors will have fully shifted to a SaaS/PaaS code base. This means that many enterprise software customers, as they reach their next major software upgrade decisions, will be offered SaaS as the preferred option.
Frank GensSenior VP and Chief Analyst, IDC
bottom of page